Digitale foredrag 2021
Dansk Råd for Genoplivning har i samarbejde med TrygFonden afholdt seks digitale foredrag i Hjerneugen 2021. Formålet med foredragene er at udbrede den viden, der er på området inden for stroke. Se eller gense hvert foredrag nedenfor.
Digitalt foredrag om familien som pårørende
Når et stroke rammer familien – Strokelinjen som tilbud
Et stroke kan være en livsomvæltende begivenhed for både den enkelte person og familien. Patienten bliver ofte hentet af en ambulance og modtages på hospitalet af et ventende team. Kort tid efter bliver patienten MR-scannet for at vurdere den rette behandling, hvorefter patienten får blodpropsopløsende medicin eller gennemgår en operation. Uanset symptomernes sværhedsgrad og udfaldet af behandlingen, kan forløbet opleves overvældende for både patienten og de nærmeste pårørende.
Kristina Eiskjær Sørensen er projektsygeplejerske ved Aarhus Universitetshospital og har forsket i pårørendes oplevelser af behandlingsforløbet og undersøgt, hvordan livet påvirkes i tiden efter et stroke.
I maj 2020 åbnede Hjernesagen en ny telefonrådgivning, hvor patienter og pårørende kan stille spørgsmål om stroke. Formålet er at hjælpe tidligt i sygdomsforløbet, gerne lige efter patienten er udskrevet fra hospitalet. Strokelinjen kan hjælpe med at skabe overblik over sygdomsforløbet, give baggrundsviden om stroke og lytte til aktuelle bekymringer og tanker. Halvdelen af opkaldene til Strokelinjen kommer fra pårørende, og foredraget giver eksempler på disse.
Gitte Rasmussen er sundhedsfaglig rådgiver ved Strokelinjen ved Hjernesagen
Moderator: Rolf Blauenfeldt, læge og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet
Digitalt foredrag om tidlig identifikation af stroke
Tidlig identifikation af stroke – for at give den bedste behandling
Når en borger ringer 1-1-2 med symptomer på et stroke, er det vigtigt, at ambulancen sendes hurtigst muligt. Ambulancepersonalet undersøger, om der kan være tale om et stroke for at kunne sende patienten hurtigst muligt til et hospital, hvor blodpropopløsende behandling tilbydes.
Martin Faurholdt Gude er læge og ph.d.-studerende og forsker i et nyt værktøj, der hjælper ambulancepersonalet med hurtigt at identificere et stroke ved at systematisere undersøgelsen af patientens symptomer. Undersøgelsen sikrer både identifikation af stroke, men sandsynliggør også, om symptomerne skyldes et ”stort” stroke, som kræver en behandling, som specifikke hospitaler tilbyder. Målet er, at patienten indlægges til den bedste behandling uden forsinkelse – hvert minut tæller!
Til foredraget vil Martin Faurholdt Gude fortælle om sin forskning, der både involverer personalet på vagtcentralen og i ambulancerne, og som er blevet testet i Region Midtjylland.
Moderator: Rolf Blauenfeldt, læge og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet
Digitalt foredrag om børn som pårørende til stroke
Børn og unge som pårørende til stroke
Omkring 10 % af patienter med stroke er under 55 år, og flere af dem er forældre til børn og unge teenagere, der bliver nærmeste pårørende til en sygdom, som kan føre til store omvæltninger. Børnene kan få svært ved at opretholde deres hverdag med skole og venner, de kan blive bekymrede og frygte, at mor eller far skal dø.
På hospitalet hjælper og støtter vi børnene bedst muligt ved at tilbyde samtaler, hvor de kan sætte ord på deres følelser og inddrage børnene i behandlingen. Samtalerne tager udgangspunkt i det enkelte barn, dets alder og oplevelser. Erfaringerne viser, at børnene typisk har mange spørgsmål, som de ofte ikke tør at stille til deres forældre, men som er gode at få vendt med en sygeplejerske eller læge.
Hør mere om de behov, som kan opstå hos børn og unge og om omsorgssamtalerne.
Christina Rostrup Kruuse, professor og overlæge ved Herlev og Gentofte Hospital
Lene Kjærhauge Christensen, sygeplejerske ved Aalborg Universitetshospital
Moderator Martin Faurholdt Gude, læge og ph.d.-studerende
Digitalt foredrag om fysisk aktivitet og akut behandling
Du kan møde:
Rikke Steen Krawcyk,forsknings- og udviklingsfysioterapeut ph.d. og post-doc ved Herlev Gentofte hospital, fortæller om vigtigheden af at holde sig fysisk aktiv før og efter et stroke.
Det er kendt, at fysisk aktivitet kan reducere risikofaktorerne for at få et stroke. Men hvilken indflydelse har fysisk aktivitet på kroppen både før og efter et stroke? Det vil Rikke Steen Krawcyk give et bud på, ligesom hun vil komme med et eksempel på, hvordan tidligere patienter med stroke trygt kan komme i gang med at træne efter et sygdomsforløb.
Rolf Blauenfeldt,læge og ph.d. studerende ved Aarhus Universitetshospital, fortæller om et større forskningsprojekt der undersøger en behandlingsform, der beskytter hjernen mod varige skader efter de første symptomer viser sig.
Et stroke kan føre til alvorlige handicap, fordi hjernen kan blive skadet i løbet af få minutter. Derfor er det nødvendigt at beskytte hjernen mod iltmangel hurtigst muligt efter de første symptomer optræder. Rolf Blauenfeldt forsker i en behandling, hvor man afklemmer blodforsyningen til patientens arm i korte intervaller, da det ser ud til at have en beskyttende effekt på hjernen. Hør hvordan behandlingen virker, og hvorfor det er vigtigt at starte den allerede i ambulancen.
Moderator Martin Faurholdt Gude, læge og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet
Digitalt foredrag om årsagerne til stroke og konsekvenserne hertil
Hvert år får 12.000 danskere et stroke og det sker ofte pludseligt og uden varsel. Sygdommen ses hyppigst hos ældre med forskellige risikofaktorer, men også yngre mennesker kan få et stroke.
Claus Ziegler Simonsen, der er overlæge og ph.d., fortæller om nogle af årsagerne til, at man kan få et stroke og om den akutte behandling, som har gennemgået en rivende udvikling de seneste år.
Et stroke kan medføre store omvæltninger for den enkelte. Hjernen er hovedsædet for vores tanker, erkendelse og for vores opfattelse af omverden – med andre ord vores kognition. Når hjernen rammes af stroke, kan det derfor have betydning for kognitionen. Maria Nordfang, der er neuropsykolog, vil i anden halvdel af foredraget belyse de mest almindelige kognitive følger og deres konsekvenser for hverdagen.
Du kan møde:
Claus Ziegler Simonsen, overlæge og ph.d. ved Aarhus Universitetshospital
Maria Nordfang, neuropsykolog og lektor ved Aalborg Universitet
Moderator Birgitte Hysse Forchhammer, direktør i Hjernesagen
Digitalt foredrag om symptomer på stroke
Det er vigtigt, at endnu flere patienter med stroke kommer på hospitalet i tide og kan modtage akut blodpropsopløsende behandling.
Grunden til at flere kommer for sent skyldes bl.a. manglende viden om sygdommen og dens alvorlighedsgrad. Men det kan også skyldes symptomer på sygdommen, hvis man fx bliver lammet eller får taleproblemer og ikke selv kan ringe efter hjælp. Konsekvenserne af et stroke kan være lette til svære handicap eller i værste fald død.
Ane Bull Iversen og Heidi Shil Eddelien har undersøgt, hvordan patienter og pårørende reagerer, når de oplever symptomer på stroke og hvilke faktorer der har betydning for, at patienterne kommer på hospitalet i tide til behandling.
Du kan møde:
Birger Kjærbye, der i sommeren 2020 fik et stroke, deler sin historie og hvordan han oplevede symptomerne.
Heidi Shil Eddelien, sygeplejerske og ph.d. studerende ved Københavns Universitet, der præsenterer studier lavet i Region Hovedstaden.
Ane Bull Iversen, læge og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, der præsenterer studier lavet i Region Midtjylland
Moderator, Maria Nordfang, neuropsykolog og lektor