Menu Luk

Hvad er et stroke?

Stroke er en betegnelse for blødning eller blodprop i hjernen. De typiske tegn på stroke er pludselig nedsat kraft i en arm eller et ben, usammenhængende eller utydelig tale og svaghed i den ene side af ansigtet. Stroke kaldes også apopleksi eller slagtilfælde.

Blødning eller blodprop i hjernen

De fleste tilfælde af stroke skyldes en blodprop i hjernen (85 %). De øvrige tilfælde af stroke skyldes en blødning (15 %).

En blodprop i hjernen opstår, når blodet klumper sig sammen og sætter sig fast som en prop i et blodkar i hjernen, mens en blødning i hjernen opstår, hvis der går hul på et blodkar et svagt sted i blodkarvæggen. I begge tilfælde betyder det, at blodgennemstrømningen til det område i hjernen, som blodkarret forsyner, bliver for lav til, at hjernecellerne får tilstrækkelig ilt og næring. Dette medfører en begyndende skade på hjernecellerne, som kan give permanente funktionstab som f.eks. nedsat kraft i den ene side af kroppen eller evnen til at læse eller tale, hvis ikke ilttilførslen genoprettes ved, at proppen hurtigt opløses, eller blødningen standses.

Følgerne af stroke

I dag er stroke (blødning eller blodprop i hjernen) den 4. hyppigste dødsårsag i Danmark og den hyppigste årsag til, at voksne får et handicap. Stroke kan føre til mange forskellige, ofte alvorlige fysiske og mentale handicaps. 

Det positive er, at mange kan overleve stroke til et godt liv, hvis der gives behandling hurtigt. Når en borger får stroke, tæller hvert minut, og det gælder, at jo hurtigere behandling startes efter de første tegn på stroke, jo bedre er resultatet. 

Tre symptomer du skal reagere på

Det er vigtigt at kende de tre hyppigste symptomer på stroke og straks ringe 1-1-2, hvis du oplever et af dem. Med en simpel remse kan du finde frem til de fleste tilfælde af stroke:

Stræk. Hænger den ene arm?
Snak. Hænger ordene ikke sammen?
Smil. Hænger den ene mundvig?
Ring 1-1-2. Et stroke er en begyndende skade på hjernen.

Hvad er et stroke? Lær symptomerne på et stroke at kende med remsen: Stræk, Snak, Smil.