Hvad er et stroke?
Stroke, som også bliver kaldt apopleksi og slagtilfælde, er en betegnelse
for blødning eller blodprop i hjernen. De typiske tegn på stroke er pludselig
nedsat kraft i en arm eller et ben, usammenhængende eller utydelig tale og
svaghed i den ene side af ansigtet. Læs videre nedenfor og bliv klogere på hvad et stroke er.
Blødning eller blodprop i hjernen
85% af alle tilfælde af stroke skyldes en blodprop i hjernen, mens de resterende 15% tilfælde skyldes en blødning.
En blodprop i hjernen opstår, når blodet klumper sig sammen og sætter sig fast som en prop i et blodkar i hjernen, mens en blødning i hjernen opstår, hvis der går hul på et blodkar et svagt sted i blodkarvæggen. I begge tilfælde betyder det, at blodgennemstrømningen til det område i hjernen, som blodkarret forsyner, bliver for lav til, at hjernecellerne får tilstrækkelig ilt og næring.
Dette medfører en begyndende skade på hjernecellerne, som kan give permanente funktionstab som f.eks. nedsat kraft i den ene side af kroppen eller evnen til at læse eller tale, hvis ikke ilttilførslen genoprettes ved, at proppen hurtigt opløses, eller blødningen standses.
Følgerne af stroke
I dag er stroke (blødning eller blodprop i hjernen) den 4. hyppigste dødsårsag i Danmark og den hyppigste årsag til, at voksne får et handicap. Stroke kan føre til mange forskellige, ofte alvorlige fysiske og mentale handicaps.
Det positive er, at mange kan overleve stroke til et godt liv, hvis der gives behandling hurtigt. Når en borger får stroke, tæller hvert minut, og det gælder, at jo hurtigere behandling startes efter de første tegn på stroke, jo bedre er resultatet.
Læs mere om livet efter stroke her.
Tre symptomer du skal reagere på ved stroke
Det er vigtigt at kende de tre hyppigste symptomer på stroke og straks ringe 1-1-2, hvis du oplever et af dem. Med en simpel remse kan du finde frem til de fleste tilfælde af stroke:
Stræk. Hænger den ene arm?
Snak. Hænger ordene ikke sammen?
Smil. Hænger den ene mundvig?
Ring 1-1-2. Et stroke er en begyndende skade på hjernen.
Det gør sjældent ondt, når man får et stroke. Derfor er det en god idé at blive klog på symptomerne.