Menu Luk

Kampagner

Her kan du finde kampagnefilm, som vi har udviklet siden 2019. Alle kampagnefilmene har til formål at oplyse danskerne om de hyppigste tegn på stroke, og at det er afgørende, at man reagerer hurtigt og ringer 1-1-2.

Tre historier om stroke

Hvad er de mest almindelige symptomer på stroke? Disse tre fortællinger af mennesker, der har været ramt af et stroke og deres pårørende, er netop et bevis på, at det er afgørende at reagere straks, når symptomer på stroke opstår.


Pludseligt talebesvær:

Line reagerede hurtigt, da hendes mand, Tommy, fik et livstruende stroke til en børnefødselsdag. 

Tommy spiller Playstation med sin søn, da han lige pludselig ikke kan udtale en af fodboldspillernes navn. Sønnen kigger på ham og siger: ”Hold nu kæft far. Hvad er det, du siger?” Udover det pludselige talebesvær oplever Tommy også, at det er begyndt at snurre i den ene hånd, mens den ene side af ansigtet er begyndt at sove. Tommys første indskydelse er at gå op for at lægge sig, men han får alligevel fat i sin kone, Line, og fortæller hende, at han skal på skadestuen. Line kan godt se, at der er noget helt galt og tør ikke lade Tommy køre nogle steder, og hun skynder sig i stedet med at ringe 1-1-2. Sundhedspersonalet spørger, om Tommy kan strække armen, om der er et tilfælde af pludseligt talebesvær, og om han kan smile – det kan Tommy ikke. Ambulancepersonalet ankommer og kører straks med udrykning Tommy til hospitalet: ”Du skal ikke blive bange, når du kommer frem, men det kommer til at gå stærkt” siger den ene ambulancebehandler. Tommy fik et stroke, men heldigvis reagerede hans kone i tide, så Tommy kunne få behandling. 

Oplever du pludseligt talebesvær hos dig selv eller en bekendt, er det derfor vigtigt, at du reagerer hurtigt.


Pludseligt dårlig motorik og talebesvær:

Joke reddede sin mand, Bent, da han fik et livstruende stroke en søndag morgen.

Bent sidder og læser avis, da han pludselig begynder at hoste. Joke spørger, hvad der er galt, men Bent svarer ikke. Bent rækker ud efter sin kaffekop men tager i stedet fat i en lille statue. Bent kan ikke huske det, men han er faktisk nærmest væk, fortæller Joke. Bent virker fjern, og det bekymrer Joke, og derfor beslutter hun sig at ringe 1-1-2.”Min mand sidder og kan ikke tale med mig og er mærkelig” siger Joke i telefonen. Sundhedspersonalet beder Joke tjekke STRÆK, SNAK, SMIL, mens ambulancen allerede er sendt afsted. Bent kan trods pludseligt talebesvær svare på spørgsmål, men han er stadig ikke helt til stede. Da Bent ankommer til hospitalet, får han hurtig behandling for stroke. Jokes hurtige handling havde stor betydning for, hvordan Bent har det i dag. 

Dårlig motorik og pludeligt talebesvær er to af de mest typiske symptomer, og det er derfor vigtigt at du reagerer hurtigt, hvis du oplever symptomerne hos dig selv eller en bekendt.


Pludseligt hukommelsessvigt:

Alia opfangede symptomerne hos sin kollega, Sine, da hun fik et livstruende stroke på kontoret.

Sine og Alia er kollegaer og begge på kontoret en dag, hvor Sine pludselig siger, at skærmen flimrer. Alia kan se, at skærmen ser ud, som den skal. En mandlig kollega kommer forbi, og Sine oplever et pludselig hukommelssvigt da hun ikke kan genkende ham, selvom de har arbejdet sammen længe. Sine fortæller desuden, at der bliver sort for det ene øje. Alia tænker, at det ikke er normalt, og hun ringer derfor straks til sin søster, der er læge og fortæller om det pludselige hukommelsessvigt. Søsteren siger, at Alia skal ringe 1-1-2 med det samme. Ambulancepersonalet ankommer, og Sine bliver hurtigt kørt til hospitalet og får behandling for et stroke. 

I dag er Sine tilbage med samme livsglæde og kærlighed, som hun også havde før denne dag. Sine er taknemmelig for Alias hurtige indsats, der har reddet Sines liv.


Hvad skal man gøre, hvis man opfanger symptomerne på stroke?

Hvis du oplever symptomerne på stroke hos enten dig selv eller en bekendt, er det altafgørende at du reagerer hurtigt. En hurtig reaktion kan redde liv.

I ovenstående symptomfortællinger har vi hørt hvordan pludseligt talebesvær, hukommelsessvigt og dårlig motorik alle var symptomer på et igangværende stroke. 

Sidse Babett Knudsen træner din hjerne til at redde liv

Sidse Babett Knudsen og mange andre kendte danskere vil gerne give dig STRÆK. SNAK. SMIL. på hjernen, som kan redde din egen og andres hjerner.