Menu Luk

Kan man undgå en blodprop i hjernen?

En sund livsstil kan være med til at forebygge et stroke. Derudover findes forskellige typer medicin, der nedsætter risikoen for et stroke, hvis man tidligere har haft et stroke eller har øget risiko for et stroke.

Forebyggelse af stroke med en livstilsændring

En livsstil med regelmæssig fysisk aktivitet, ingen rygning, nedsat alkoholindtag og sund kost kan være med til at forebygge en blødning eller blodprop i hjernen.

 • Vær fysisk aktiv
  Motion kan være med til at nedsætte din risiko for at få et stroke. Bl.a. kan fysisk aktivitet forebygge forhøjet blodtryk, der er en væsentlig årsag til stroke. Du kan følge Sundhedsstyrelsen anbefalinger om bl.a. at være fysisk aktiv mindst 30 minutter hver dag med moderat intensitet. Det svarer til, at du føler dig lettere forpustet men stadig kan føre en samtale. Læs mere og få inspiration til at blive fysisk aktiv i din hverdag.
 • Læg cigaretterne på hylden
  Rygning øger risikoen for et stroke op mod tre gange sammenlignet med ingen rygning (kilde Hjernesagen). Det skyldes, at rygning bl.a. fremmer forekomsten af åreforkalkning og forhøjet blodtryk. Derfor kan et rygestop være med til at nedsætte denne forekomst og dermed mindske risikoen for at udvikle en blødning eller blodprop i hjernen. Få hjælp til at blive røgfri fra Sundhedsstyrelsen Stoplinje.
 • Drik mindre alkohol
  For meget alkohol øger risikoen for et stroke, da alkohol bl.a. øger din risiko for at få forkammerflimmer og forhøjet blodtryk, hvoraf sidstnævnte er en af de hyppigste årsager til et stroke. Du kan følge Sundhedsstyrelsen anbefaling, som bl.a. indebærer, at du som kvinde drikker maksimalt syv genstande om ugen og som mand maksimalt 14 genstande om ugen. Find gode råd til at drikke mindre alkohol.
 • Spis sundt
  Der er sammenhæng mellem kosten og en række følgesygdomme, der kan give en øget risiko for stroke. Du kan sænke dit kolesteroltal og et eventuelt forhøjet blodtryk gennem et sundt kostmønster. De officielle kostråd og lyder bl.a. på at nedsætte brug af salt, spise det sunde fedt, spise mere frugt og grønt, spise fiberrigt og holde sin normalvægt. Læs mere om kostrådene.

Læs mere om risikofaktorer for stroke 

Forebyggelse af stroke med medicin

Der findes forskellige typer medicin, der nedsætter risikoen for en blødning eller blodprop i hjernen. Ved blødning er den vigtigste behandling at sænke blodtrykket og det inden for normalværdien, som er <130/80 mmh HG. Ved blodprop er det vigtigt at forhindre ny blodpropsdannelse, hvilket gøres ved såkaldt blodpladehæmmende medicin eller blodfortyndende medicin. Derudover findes deres forebyggende behandling såsom kolesterolsænkende medicin ved forhøjet kolesterol samt medicin mod højt blodtryk. Forebyggelse med medicin afhænger bl.a. af, om, om det var en blødning eller blodprop i hjernen samt hvilken årsag, der er fundet til dit stroke. De fleste personer, der har haft et stroke, vil få tilbudt forebyggende medicinsk behandling såvel som vejledninger om livsstilsændringer.

Når stroke rammer tæller hvert minut. Læs videre her og bliv klogere på behandling af stroke.