Menu Luk

Hvad er årsagen til et stroke?

Hvert år får 12.000 danskere et stroke. De største risikofaktorer til en blødning eller blodprop i hjernen er forhøjet blodtryk, rygning, fysisk inaktivitet og diabetes – men andre faktorer kan også øge risikoen for at få et stroke.

Årsager til stroke (blødning eller blodprop i hjernen)

De fleste tilfælde af stroke skyldes en blodprop i hjernen (85 %). De øvrige tilfælde af stroke skyldes en hjerneblødning (15 %). En blodprop i hjernen opstår, når blodet klumper sig sammen og sætter sig fast som en prop i et blodkar i hjernen, mens en hjerneblødning opstår, hvis der går hul på et blodkar et svagt sted i blodkarvæggen. I begge tilfælde betyder det, at blodgennemstrømningen til det område i hjernen, som blodkarret forsyner, bliver for lav til, at hjernecellerne får tilstrækkeligt ilt og næring. En hyppig årsag til en blodprop eller hjerneblødning opstår, er forekomsten af åreforkalkning i de blodkar, der forsyner hjernen med ilt. Ved åreforkalkning bliver blodkarrene forsnævrede, og der kan dannes blodpropper i karrene, samtidig med at de også bliver stivere og derfor lettere kan revne, hvilket kan forårsage en hjerneblødning. Åreforkalkning fremmes af en række risikofaktorer for stroke. En anden hyppig årsag er rytmeforstyrrelser i hjertet som ved at skabe turbulens i blodstrømmen kan få blodet til at klumpe sammen.

Risikofaktorer for stroke

Stroke forekommer oftest hos ældre personer og optræder omtrent lige så hyppigt hos mænd som hos kvinder, men mænd får stroke gennemsnitligt fem år tidligere end kvinder. To tredjedele af dem, der får et stroke, er 65 år eller ældre, men yngre kan også få et stroke. Stroke kan i sjældne tilfælde også skyldes genetiske forhold i familier. Dette er risikofaktorer, som er arveligt betinget og faktorer, som man ikke umiddelbart kan gøre noget ved. Andre risikofaktorer, der øger risikoen for et stroke, og som kan behandles eller forebygges er:

  • Forhøjet blodtryk
  • Rygning
  • Diabetes
  • Forkammerflimmer i hjertet
  • Søvnapnø (vejrtrækningspauser under søvn)
  • Forhøjet kolesterol
  • Overforbrug af alkohol
  • Fysisk inaktivitet
  • Overvægt

Du kan være med til at nedsætte din risiko for at få en blødning eller blodprop i hjernen (stroke) ved at ændre sin livsstil, hvis du er i risikogruppen i forhold til ovenstående risikofaktorer.