Hvad er forhøjet blodtryk?
Blodtrykket er et ord for det tryk, der er inde i kroppens arterier, kaldet pulsårer. Det beskrives oftest med to tal. Det ene, højeste tal, fortæller, hvad trykket er, når hjertet trækker sig sammen, og det andet, lavere tal, fortæller, hvad trykket er, når hjertet igen fyldes med blod. Når man har forhøjet blodtryk, betyder det, at trykket er over det normale, hvilket øger risikoen for at udvikle flere sygdomme i hjertet, hjernen og kredsløbet.
Nedenfor kan du læse om, hvad der kan give forhøjet blodtryk, hvad symptomerne kan være og om risikofaktorer, behandlinger og forebyggelse af højt blodtryk.
Hvad er risikoen ved et forhøjet blodtryk?
Forhøjet blodtryk er forbundet med en øget risiko for flere sygdomme, da det belaster dit hjerte og blodomløbet i kroppen. Højt blodtryk er oftest ikke noget, der giver pludselig akut sygdom i sig selv, men det kan ofte give alvorlige komplikationer på længere sigt.
Stroke
Forhøjet blodtryk belaster dit hjerte og blodårerne i din hjerne og øger risikoen for, at du udvikler et stroke, hvilket er den samlede betegnelse for blødning eller blodprop i hjernen. Et stroke kan skyldes, at en pulsåre i hjernen bliver tilstoppet af en blodprop eller begynder at bløde ud i hjernens væv. Symptomerne på stroke varierer alt efter, hvor i hjernen, skaden sker og omfanget af denne. Udover forhøjet blodtryk findes der flere andre årsager til, at man får et stroke.
Hjertesvigt
Når man har forhøjet blodtryk, trækker ens hjerte sig sammen kraftigere ved hvert hjerteslag end normalt. Dette er et stort ekstraarbejde for hjertet, som på længere sigt kan føre til en forstørrelse af hjertet. Dette kan resultere i hjertesvigt, hvor hjertet har vanskeligt ved at trække sig kraftigt nok sammen til at sende blod rundt i kroppen.
Blodprop i hjertet
Forhøjet blodtryk øger risikoen for åreforkalkning. Åreforkalkning er aflejringer af kalk og fedt på indersiden af blodårerne, som kan medføre indsnævringer i pulsårerne og dermed mindske mængden af blod, der løber gennem pulsårerne. Dette kan føre til, at hjertet ikke får nok ilt, hvilket kan give symptomer som hjertekrampe og blodprop i hjertet.
Nyreskader
Forhøjet blodtryk og åreforkalkning kan påvirke nyrerne og i sjældne tilfælde medføre kronisk nyresvigt. Kronisk nyresvigt er en alvorlig tilstand, der potentielt kan kræve dialysebehandling og eventuelt nyretransplantation.
Øjenskader
Forhøjet blodtryk kan på sigt medføre skader i øjnene. Dette forekommer ved gradvis nedsættelse af syn og i sjældne tilfælde blindhed.
Hvilke symptomer er der ved forhøjet blodtryk?
Ikke alle med forhøjet blodtryk oplever mærkbare symptomer, og derfor kan man risikere, at man har forhøjet blodtryk uden at vide det. Enkelte, der har meget forhøjet blodtryk, kan opleve følgende symptomer:
Hovedpine
Hovedpine kan forekomme ved meget forhøjet blodtryk, men kan også skyldes flere andre ting.
Balancebesvær
Balancebesvær kan forekomme som følge af meget højt blodtryk, hvis hjernens evne til at kontrollere kropsbevægelser er svækket, hvilket derfor giver balancebesvær.
Svimmelhed, kvalme og opkast
Forhøjet blodtryk kan påvirke blodcirkulationen i hjernen, hvilket kan føre til en følelse af svimmelhed, der i visse tilfælde kan resultere i kvalme og opkast. Det kan skyldes nedsat tilførsel af ilt til visse områder af hjernen.
Risikofaktorer for forhøjet blodtryk
Der findes en række forhold, der kan medvirke til at give forhøjet blodtryk.
Kostvaner
En kost, der for eksempel indeholder store mængder af salt og sukker, mange fede madprodukter samt lavt indhold af frugt og grøntsager, øger risikoen for forhøjet blodtryk.
Sygdomme
Sygdomme som diabetes eller et højt kolesteroltal er risikofaktorer for forhøjet blodtryk. Hjerte-kar-sygdom i den nærmeste familie øger også risikoen for forhøjet blodtryk.
Alkohol
Indtagelse af alkohol kan give højt blodtryk, også selvom man ikke er alkoholiker. Det er derfor vigtigt at moderere alkoholforbruget inden for de anbefalede grænser fra Sundhedsstyrelsen (i 2024 er det 10 genstande om ugen) for at opretholde et sundt blodtryk.
Rygning
Rygning øger risikoen for forhøjet blodtryk kraftigt. Har du forhøjet blodtryk, anbefales det derfor, at du stopper med at ryge. I nogle tilfælde kan blodtrykket blive normalt igen, hvis man stopper med at ryge.
Inaktivitet
For lidt motion udgør en risiko for forhøjet blodtryk. En manglende regelmæssig fysisk aktivitet kan føre til et forhøjet blodtryk over tid. Det anbefales at få mindst en halv times motion om dagen, og også flere gange om ugen lave intens motion, hvor pulsen kommer højt op.
Sådan behandles forhøjet blodtryk
Behandlingen af forhøjet blodtryk varierer fra person til person, men består overordnet af medicinering og ændring af livsstil. Sammen med ens læge kan man lægge en plan for, hvordan man skal håndtere sit forhøjede blodtryk.
Sådan forebygges forhøjet blodtryk
Der er flere initiativer, man kan tage for at forebygge forhøjet blodtryk.
Undgå overvægt
Ved at holde en normalvægt og undgå overvægt kan man forebygge forhøjet blodtryk, da en normal kropsvægt er forbundet med en lavere risiko for forhøjet blodtryk.
Skær ned på alkohol
Alkohol kan øge blodtrykket, og derfor kan man skære ned på mængden af alkohol for at forebygge forhøjet blodtryk.
Spis sundt og varieret
En sund og varieret kost uden store mængder af salt, sukker og mættet fedt kan være forebyggende mod forhøjet blodtryk. En generel sund livsstil har en væsentlig betydning for risikoen for forhøjet blodtryk og de komplikationer, forhøjet blodtryk på sigt kan medføre.
Undgå stress
Blodtrykket påvirkes af kroppens generelle tilstand. Derfor kan langvarig stress føre til, at blodtrykket stiger. Omlægger du din livsstil, så du er mindre stresset, er dette gavnligt for risikoen for forhøjet blodtryk.
Kan du blive hjerneredder?
Gør en afgørende forskel for dig selv og andre. Du kan nu teste din viden og se, om du kan blive hjerneredder og være med til at handle, hvis du eller en omkring dig oplever symptomer på et stroke.